A nagyváradi Orsolya Napközis Óvoda két épülettel, Nagyvárad szívében, a színház háta mögött, illetve a szőlősi negyedben várja az óvodás korú gyerekeket. Az Orsolya óvoda Bihar megyében az egyetlen olyan magyar óvoda, amely önálló intézmény maradt, illetve Nagyváradon az egyetlen állami, magyar nyelvű óvoda, ahol a csoportok korosztályok szerint működnek, napközis és rövid programmal egyaránt.

Óvodánk történetét akár az 1771-es esztendőnél is kezdhetnénk, amikor is Szentzi István nagyváradi kanonok letette annak az épületnek az alapjait, amelyben ma is működik az óvoda. Az általa, Nagyváradra hozott Orsolya-rendi apácák itt kezdtek elemi leányiskolát működtetni, majd 1856-tól tanítóképzőt is. Az óvoda az 1900-as évek első évtizedeiben indulhatott, de hogy pontosan melyik évben, nem bukkantunk a nyomára. Az viszont biztos, hogy legkorábbról származó fényképünk 1945-ből való, a következő pedig 1946 és 1947-ből. 1948-ban államosították az óvodát, többféle jogi státusza is volt az elkövetkező évtizedekben, majd 1996-ban önálló jogi személyiség lett saját igazgatóval az élén, rá két évre pedig felvette az Orsolya óvoda nevet.

Ma már két épületben, összesen 7 csoporttal működik. A központi épületben 4 csoportban, körülbelül 100 gyereket, míg a szőlősi épületben 3 csoportban 60 gyereket fogadunk nap mint nap.

Óvodánk fontosnak tartja a leendő óvónők oktatását, irányítását. Éppen ezért örömmel fogadjuk évről évre a nálunk gyakorlatozó óvónőket. Ők a Iosif Vulcan Pedagógiai Kollégiumból és a Nagyváradi Állami Egyetemről érkeznek hozzánk. A gyerekek nagyon várják a heti rendszerességgel érkező „kis óvó néniket”, az óvoda óvónői pedig legjobb tudásuk és sok éves tapasztalatuk szerint segítik őket.

Az Orsolya óvodában több opcionális tantárgy közül is választhatnak a szülők. Angol és román nyelv, modern tánc, illetve mesepszichológia foglalkozások teszik színesebbé a mindennapokat. Ezek mellett az óvónők fontosnak tartják a népi hagyományok ápolását és továbbadását, éppen ezért több jeles napról is megemlékeznek az év folyamán és sok olyan programot szerveznek, ahová meghívják a szülőket is. Ezeken az alkalmakon a szülők együtt játszhatnak, énekelhetnek, táncolhatnak a gyerekekkel. Ezek a programok segítik a gyerek-szülő és a szülő-óvoda kapcsolatát is.

Az Orsolya óvoda pedagógusai és Farkas Tünde igazgatónő évről évre azon dolgoznak, hogy minőségi munkájukkal és legnagyobb tudásukkal, odaadásukkal neveljék a nagyváradi és környékbeli óvodás gyerekeket, hiszen egyre többen gondolják úgy, hogy a környező falvakból is hozzánk hozzák a gyerekeket.

Kedves Szülők, köszönjük a bizalmat!