Giurgiu, Alexandria, Focşani, Zilah, és Brăila. A romániaiak szerint ebben az öt városban a legrosszabb a minőségi oktatáshoz való hozzáférés az országban – derül ki abból a tanulmányból, amelyet a Storia.ro megbízásából a D&D Research 250 ezer ember bevonásával készített, és amelyről a Ziarul Financiar közölt pár adatot.

Bár a tanulmány eredményeit érdemes úgy tekinteni, hogy az elsősorban az adott városokban élő személyek percepcióján alapul, azért azt az összefüggést ki lehet emelni belőle, hogy ahol a lakosság úgy érzi, hogy az oktatáshoz való hozzáférés nem megfelelő, ott amellett, hogy az érettségi jegyek is alacsonyak, általában magas a munkanélküliségi ráta is.

Az oktatás szempontjából a legrosszabb 10 helyen rangsorolt romániai városban az országos átlaghoz viszonyítva 70%-kal magasabb a munkanélküliségi ráta.

A kutatás szerint a minőségi oktatáshoz való hozzáférés Nagyváradon, Brassóban, Piteşti-en, Marosvásárhelyen és Kolozsváron a legmagasabb, vagyis többnyire olyan városokban, ahol a munkanélküliség szintje közelíti a 4%-ot. Ezzel szemben az oktatási ranglista legrosszab két helyén végző városban, Giurgiuban és Alexandrián (illetve valószínűleg, hogy inkább azokban a megyékben, ahol ezek a városok vannak) a munkanélküliségi ráta meghaladja a 10%-ot. (zf, hírszerk.)

Forrás: penzcsinalok.transindex.ro